HU | RO | EN
 
 Mire jó a harcművészet?

 

Harcművészetnek azokat az ágakat és formákat nevezik, melyek mögött egy spirituális és/vagy szellemi rendszer is áll. (például kung fu, aikido, tai chi stb.) Másképp megfogalmazva ez művészet. Egy felsőbbrendű cél érdekében cselekszik e világban. Versenyről itt is beszélhetünk, de az nem a ringben, hanem inkább a az életben játszódik. Fontosabb a harcművészetben a szép, illetve a szép győzelem, mint a hatásos, és dicsőség lehet a vesztés is.

 

A harcművészet egy tipikus leírása a festővel való összehasonlítás. A festőnek ott a paletta az alapszínekkel, a vászon és az ecset. De a felhasznált színeket ő maga keveri ki, és a vonalakat is ő húzza, mindezt a saját stílusában, a saját látásmódja, érzései és érzelmei által. A harcművésznek ott vannak a technikák és formák, amelyeket szabadon módosít és kombinál a saját ízlése, valamint az adott helyzet szerint.

 

Összefoglalva: A harcművészet a test és a szellem művészete testi oldalról megközelítve, az ember ősi védekező és támadó ösztöneit alapanyagul felhasználva.


 

Hírlevél